Arrangementen


EXPOSITIE JOKE PLOMP EN KAREN VERSLOOT IN GALERIE PETER BAX

Joke Plomp (Hoogeveen, 1952) woont op een karakteristieke terpboerderij in het schitterende gebied tussen het middeleeuwse Hanzestadje Hasselt en Zwolle, daar waar Vecht en Zwarte Water tezamen komen. Zij schildert en exposeert in eigen atelier/Galerie waar zij ook workshops geeft. Al heel wat jaren verzorgt Joke schildercursussen in België, Frankrijk en de laatste jaren met name in Nederland: in Diever en bij het kunstcentrum Expoor in Ulrum (Groningen) en op aanvraag in eigen atelier.

Gedurende achttien jaar was Joke vaste redactionele medewerker van het kunstschildersvakblad Palet. Voor dit tijdschrift schreef en schilderde ze onder de titel:  “Al Doende” meer dan 100 artikelen.
De ervaren kunstenares Plomp is lid van de oude en gerenommeerde kunstenaarsvereniging “Sint Lucas” in Amsterdam en van de kunstenaarsvereniging “Het Palet” in Zwolle. Zij werkt voornamelijk in aquarel, pastel, oliepastel en acryl, met een voorliefde voor aquarel. Joke schildert graag portretten van mensen, van kinderen, groepsportretten, maar ook boerderijen, koeien, en stads- en dorpsgezichten welke in zekere zin als portretten van cultuur gezien kunnen worden. Ook is zij misschien nog wel de enige professionele schilder van één van de laatste levende klederdrachtculturen welke ons land nog heeft: Staphorst. 
De juiste compositie en omgaan met kleuren vindt Joke belangrijk en daarmee weet zij een sfeer te creëren die haar werk duidelijk herkenbaar maakt.
Al vanaf 1989 heeft Joke regelmatig exposities in galerieën en musea in heel Nederland.

Karen Versloot (Delft 1961) zorgt met haar keramiek voor de completering van deze aansprekende expositie. Deze in Groningen woonachtige keramiste is lid van de Stichting Noord-Nederlandse Keramisten, aan wie Galerie Peter Bax al jarenlang regelmatig een podium biedt om werk van een aantal van de leden te exposeren.
Van tijd tot tijd wordt er dan ook de gelegenheid geboden solo met hun werk naar buiten te treden. Nu is het de beurt aan Karen, die aanvankelijk is opgeleid aan het Conservatorium met als hoofdvak Algemene Muzikale Vorming. Daarna volgde zij van 1998 tot 2001 jaarcursussen pottenbakken, keramiek en porselein aan het Kunstencentrum te Groningen. Vanaf 2000 tot 2006 volgde zij cursussen en workshops draaitechnieken, decoreren, zout- en houtovenstoken in binnen- en buitenland. Zij heeft onder andere lessen gevolgd bij Joop Crompvoets, Erick Stockl en Nirdosh Petra van Heesbeen en de opleiding Masterclass “Draaien is een vak” bij Tineke van Gils en glazuur samenstellen van Tjabel Klok. Versloot exposeerde reeds meerdere malen in Nederland maar presenteerde haar werk ook in Duitsland en België.
Karen: “Geïnspireerd voel ik me door grote ronde potten; hoe boller, hoe mooier! Het decoreren doe ik door middel van een eenvoudig lijnenspel. In mijn recente werk verander ik de bolle potten van uiterlijk. Ook gebruik ik deze ronde vorm als basis voor mijn vogels. Vanwege hun lange poten noem ik ze “Steltlopers”.
Vanwege haar plasticiteit is klei voor Karen fascinerend en goed te combineren met andere materialen.
“Momenteel maak ik “schatkisten” om herinneringen in te bewaren. Deze kunnen van allerlei aard zijn; van vrolijk en frivool tot de gedachte aan een dierbare overledene.”
Deze schatkist is opgebouwd uit platen van grove chamotte klei en bewerkt met oxides. Om evenals de kist een doorleefd uiterlijk te suggereren is het hang- en sluitwerk behandeld met verschillende soorten verf. Als inhoud treft u gedraaid porselein aan, wat symbool staat voor teer en kwetsbaar.

 

Te boeken bij:
Bax Kunst
Singel 82
8601 AM Sneek
Telefoon: 0515 422772

Terug naar overzicht

do, 27 december 2018

Barre Krystkuier

do, 27 december 2018