Actief en Cultureel


keramiekmuseum Princessehof

Kent u ze nog? De suikerspinkapsels van de jaren 60, de beelden van de eerste mens op de maan en de protestdemonstraties van de jaren 70? Lange tijd keken we uit naar het nieuwe millennium, maar nu verlangen we stiekem een beetje terug naar de 20ste eeuw. Keramiekmuseum Princessehof brengt de eeuw opnieuw tot leven. Met kunst en gebruiksvoorwerpen die de trends en ontwikkelingen van toen weerspiegelen. 


Kom naar Leeuwarden voor het verhaal van de 20ste eeuw! Ontdek hoe gebeurtenissen in de wereld vormgevers en kunstenaars beïnvloeden. In de tentoonstelling vindt u vazen, klokken, beelden en tegeltableaus. Maar ook serviezen en ander gebruiksgoed. Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Een beeldje van een vrouwelijke piloot vertelt over de emancipatiegolf tijdens de roaring twenties. ‘Brigitte Bardot-kopjes’ voor de tienerkamer illustreren de toenemende welvaart in de jaren 60. De wereld is aan de buis gekluisterd als de Amerikanen in 1969 de eerste mens op de maan zetten. Robotfiguren en vazen in de vorm van raketten zijn typisch voor dit ruimtevaarttijdperk. In de jaren 70 worden gebruiksvoorwerpen het onderwerp van kunst, zoals de pukkel (legertas) van Diet Wiegman. U ziet de hele eeuw voorbijkomen in keramiek!


Historische foto’s en filmbeelden, meubels en schilderijen, zelfs een jukebox en een echte sixties caravan... De 20ste eeuw komt opnieuw tot leven in het Princessehof! Frans Leidelmeijer, bekend van het AVRO televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch, is gastcurator van de tentoonstelling. Hij neemt u mee terug in de tijd in een audiotour.

Reacties op De 20ste eeuw - Keramiek als spiegel van de tijd
Een prachtig overzicht van twintigse-eeuwse keramiek ... pionerend en aansprekend - NRC ●●●●○

Het is Keramiekmuseum Princessehof gelukt de tijdgeest te vangen in keramiek - Financieele Dagblad

Een aanrader! - Museumtijdschrift

grote kerkstraat 11
8911DZ Leeuwarden
Telefoon: 058-2050086

Terug naar overzicht

do, 01 januari 1970

do, 01 januari 1970

Lees Meer